Number of found documents: 483
Published from to

Optimalizace a scale-up kultivací biodegradační biomasy s vysokou enzymatickou aktivitou.
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek; Vavruška, Tomáš
2016 - Czech
Optimalizace a scale-up kultivační přípravy mikrobiální biomasy pro biodegradace znečištěných vod a půd s vysokou enzymatickou aktivitou pro štěpení specifických substrátů. Optimization of microbial biomass preparation for biodegradations od polluted waters and soils endowed with a high enzymatic activity for specific substrates. Keywords: microbial production; biodegradation Available at various institutes of the ASCR
Optimalizace a scale-up kultivací biodegradační biomasy s vysokou enzymatickou aktivitou.

Optimalizace a scale-up kultivační přípravy mikrobiální biomasy pro biodegradace znečištěných vod a půd s vysokou enzymatickou aktivitou pro štěpení specifických substrátů....

Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek; Vavruška, Tomáš
Mikrobiologický ústav, 2016

Pilot scale production of a dietary supplement.
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek; Vavruška, Tomáš
2016 - English
Pilot scale cultivations of biotransformation enzymes producer, the biotransformation of the dietary supplement and its DSP. Keywords: dietary supplements; fungal fermentation Available at various institutes of the ASCR
Pilot scale production of a dietary supplement.

Pilot scale cultivations of biotransformation enzymes producer, the biotransformation of the dietary supplement and its DSP.

Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek; Vavruška, Tomáš
Mikrobiologický ústav, 2016

Development of the anaerobic submerged cultivation.
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek; Vavruška, Tomáš
2016 - English
Development of the anaerobic cultivation of bacteria with a specific lipopolysaccharide content in the cell structures. Keywords: anaerobic cultivation Available at various institutes of the ASCR
Development of the anaerobic submerged cultivation.

Development of the anaerobic cultivation of bacteria with a specific lipopolysaccharide content in the cell structures.

Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek; Vavruška, Tomáš
Mikrobiologický ústav, 2016

Optimalizace a scale-up přípravy inaktivované bakteriálních biomasy.
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Vavruška, Tomáš
2016 - Czech
Optimalizace a scale-up přípravy inaktivované bakteriální biomasy pro přípravu potravinových doplňků. Optimization and scale-up of the production of an inactivated bacterial biomass for the production of dietary supplements. Keywords: bacterial production Available at various institutes of the ASCR
Optimalizace a scale-up přípravy inaktivované bakteriálních biomasy.

Optimalizace a scale-up přípravy inaktivované bakteriální biomasy pro přípravu potravinových doplňků....

Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Vavruška, Tomáš
Mikrobiologický ústav, 2016

Scale-up kultivačního a izolačního procesu vinných kvasinek.
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek; Vavruška, Tomáš
2016 - Czech
Scale-up přípravy různých kultur vinných kvasinek do pilotního měřítka. Scale-up of the production of various wine yeasts to the pilot scale. Keywords: yeast cultivation Available at various institutes of the ASCR
Scale-up kultivačního a izolačního procesu vinných kvasinek.

Scale-up přípravy různých kultur vinných kvasinek do pilotního měřítka.


Scale-up of the production of various wine yeasts to the pilot scale.

Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek; Vavruška, Tomáš
Mikrobiologický ústav, 2016

Vliv vybraných faktorů na výnos a zdravotní stav zelí hlávkového, mrkve a cibule kuchyňské
Koudela, M.; Novotný, Čeněk; Nedorost, L.; Kocourek, F.; Svozilová, L.; Brožová, L.; Doležalová, J.; Kubíček, M.
2016 - Czech
Předkládaná metodika sumarizuje výsledky polních experimentů, ve kterých byl hodnocen vliv vybraných faktorů na rozvoj důležitých chorob: 1. u zelí hlávkového v letech 2012 – 2013 alternariová skvrnitost brukvovitých (původce Alternaria brassicicola), 2. u mrkve v letech 2012 – 2013 alternariová skvrnitost listů mrkve (původce Alternaria dauci) a u cibule kuchyňské v letech 2013 – 2014 plíseň cibule (původce Peronospora destructor) a krčková hniloba cibule (původce Botrytis aclada). Hodnocenými faktory byly: odrůda, hustota porostu (u mrkve a cibule kuchyňské), ročník a stanoviště. U hodnocených odrůd je nutné přihlédnout k jejich ranosti, která je rovněž důležitým aspektem odolnosti odrůdy k patogenům. V příloze metodiky jsou grafy znázorňující průběh teploty a vlhkosti vzduchu a délky ovlhčení listů v jednotlivých letech na obou pokusných stanovištích (v Praze Troji a ve Svijanském Újezdě). Průběh těchto veličin (v interakci s ostatními faktory) v jednotlivých letech výrazně ovlivňuje rozvoj fytopatogenních hub na napadených rostlinách. The presented methodology summarizes the results of field experiments documenting that the selected factors influenced the development of important diseases, namely: 1. Alternaria blight cruciferous of head cabbage (in the years 2012-2013) (caused by Alternaria brassicicola) 2. Alternaria leaf spot of carrot (in the years 2012-2013) (caused by Alternaria dauci), and 3. Blight of onion and onion neck rot (in the years 2013-2014) (caused by Peronospora destructor and Botrytis aclada, respectively). The evaluated factors were: variety, crop density (carrot and onion, only), year and location. It is necessary to take into account the earliness of evaluated cultivars that also represents an important aspect of variety resistance to pathogens. In the annex, there are diagrams showing the course of air temperature and air humidity as well as the length of moistening period of leaves at both experimental locations in Troja and Svijansky Újezd in the individual years. Changes of these variables significantly influenced, in interaction with the other factors, the development of phytopathogenic fungi on the infected plants in the individual years. Keywords: Measures against phytopathogens Available at various institutes of the ASCR
Vliv vybraných faktorů na výnos a zdravotní stav zelí hlávkového, mrkve a cibule kuchyňské

Předkládaná metodika sumarizuje výsledky polních experimentů, ve kterých byl hodnocen vliv vybraných faktorů na rozvoj důležitých chorob: 1. u zelí hlávkového v letech 2012 – 2013 alternariová ...

Koudela, M.; Novotný, Čeněk; Nedorost, L.; Kocourek, F.; Svozilová, L.; Brožová, L.; Doležalová, J.; Kubíček, M.
Mikrobiologický ústav, 2016

Development of pilot production technology of phosphorylases.
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek; Vavruška, Tomáš
2016 - English
Development and optimization of the production of phosporylases for pharmaceutical industry. Cultivation technology and down-stream processing. Keywords: enzyme production Available at various institutes of the ASCR
Development of pilot production technology of phosphorylases.

Development and optimization of the production of phosporylases for pharmaceutical industry. Cultivation technology and down-stream processing.

Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek; Vavruška, Tomáš
Mikrobiologický ústav, 2016

Metodika školení zaměstnanců pracujících s geneticky modifikovanými organismy
Pátek, Miroslav; Dostálová, Hana; Rucká, Lenka
2016 - Czech
Metodika zahrnuje prezentaci poskytující veškeré důležité informace pro odborné poradce pro nakládání s GMO a pro příslušné pracovníky. Dále jsou zahrnuty instruktážní karty pro přímé využití na pracovištích, kde se nakládá s GMO. Metodika byla schválena Ministerstvem životního prostředí a publikována na webových stránkách MŽP jako metodika pro pracoviště, která nakládají s GMO (www.mzp.cz/cz/geneticky_modifikovane_organismy). Methodology includes presentation providing the complete important information for consultants for handling GMO and the respective staff. Moreover, it includes instruction cards for direct use at working places, where GMO are handled. Methodology was approved by Ministry of Environment and was published on web pages of the Ministry as methodology for organisations handling GMO: Keywords: genetically modified organisms; training methodology Available at various institutes of the ASCR
Metodika školení zaměstnanců pracujících s geneticky modifikovanými organismy

Metodika zahrnuje prezentaci poskytující veškeré důležité informace pro odborné poradce pro nakládání s GMO a pro příslušné pracovníky. Dále jsou zahrnuty instruktážní karty pro přímé využití na ...

Pátek, Miroslav; Dostálová, Hana; Rucká, Lenka
Mikrobiologický ústav, 2016

Cultivation and DSP of the Pseudomonas bacteria to produce low molecular natural compounds.
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek; Vavruška, Tomáš
2016 - English
The set-up of the pilot cultivation of Pseudomonas spp. bacteria to produce specific low molecular natural compounds for pharmaceutical purposes. Keywords: natural substances production Available at various institutes of the ASCR
Cultivation and DSP of the Pseudomonas bacteria to produce low molecular natural compounds.

The set-up of the pilot cultivation of Pseudomonas spp. bacteria to produce specific low molecular natural compounds for pharmaceutical purposes.

Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek; Vavruška, Tomáš
Mikrobiologický ústav, 2016

Optimization of media for cultivation of the bacterium E. coli with specific proteins in the cell wall.
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek; Vavruška, Tomáš
2016 - English
Optimization of media for preparation of bacterial culture for isolation of specific proteins. Keywords: microbial production Available at various institutes of the ASCR
Optimization of media for cultivation of the bacterium E. coli with specific proteins in the cell wall.

Optimization of media for preparation of bacterial culture for isolation of specific proteins.

Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek; Vavruška, Tomáš
Mikrobiologický ústav, 2016

About project

NRGL provides central access to information on grey literature produced in the Czech Republic in the fields of science, research and education. You can find more information about grey literature and NRGL at service web

Send your suggestions and comments to nusl@techlib.cz

Provider

http://www.techlib.cz

Facebook

Other bases