Název:
Nenasycené mastné kyseliny ve stravě hospitalizovaných pacientů
Překlad názvu:
Unsaturated fatty acids in the diet of inpatients
Autoři:
KONHEFROVÁ, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce s názvem "Nenasycené mastné kyseliny ve stravě hospitalizovaných pacientů" je složena z teoretické a výzkumné části. Teoretická část je zaměřena na rozdělení lipidů a jejich doporučené denní dávky. Dále je zde popsána chemická struktura mastných kyselin a základní rozdíly mezi nasycenými (SFA) a nenasycenými (trans a cis) mastnými kyselinami. Největší podíl teoretické části tvoří nenasycené mastné kyseliny, jejich charakteristika, potravinové zdroje a účinky na lidské zdraví. V poslední části je popsán dietní systém a jeho vývoj do budoucnosti. Výzkumná analýza k bakalářské práci probíhala v Centru prevence civilizačních chorob v Českých Budějovicích. Bylo analyzováno devět čtrnáctidenních jídelníčků diet, které patří k nejčastěji používaným v Nemocnici Jindřichův Hradec a.s.. Výzkumnými dietami jsou 0 (tekutá), 1 (kašovitá), 2 (šetřící), 3 (racionální), 4 (s omezením tuků), 9 (diabetická), 9/2 (diabetická šetřící), 11 (výživná) a 13 (pro větší děti). Předkládaná práce si klade za cíl propočítat množství mononenasycených (MUFA) a polynenasycených mastných kyselin (PUFA) v nejčastěji podávaných dietách hospitalizovaných pacientů v Nemocnici Jindřichův Hradec a.s. pomocí nutričního softwaru Nutriservis Profesional/NutriDan a porovnat navzájem množství MUFA a PUFA v jednotlivých dietách. Z analýzy dat vyplývá, že ani jedna dieta nesplňuje doporučený SFA:MUFA:PUFA poměr (<1:1,4:>0,6). Ve většině zanalyzovaných trojpoměrů se množství SFA:MUFA pohybuje kolem hodnoty 2:1,4, což znamená, že diety obsahují relativně vysoký nadbytek SFA. Přesto ale poměry MUFA:PUFA kromě diety 0 (oba dva týdny) a 2 (druhý týden) jsou nad minimální doporučenou hranicí, čímž lze říci, že diety nemají tak špatné složení týkající se zastoupení MUFA a PUFA. Pouze by bylo vhodné snížit SFA v dietách, čímž by se trojpoměr vyvážil dle doporučení. Toto konstatování odpovídá na výzkumnou otázku 1 o faktickém rozložení nenasycených mastných kyselin v jednotlivých zkoumaných dietách. Na výzkumnou otázku 2 o celkovém příjmu tuků v rámci jednotlivých zkoumaných diet, lze odpovědět, že diety se liší v zastoupení celkového tuku v gramech na jednotlivé dny dle standardu Nemocnice Jindřichův Hradec a.s.. Diety 1, 2, 4 mají kolísavé hodnoty celkového tuku a spíše se pohybují pod hranicí reference, dieta 0 nesplňuje ani jeden den doporučenou referenci nemocnice, ostatní diety 3, 9, 9/2, 11 a 13 mají nadbytek tuku. Nadbytek tuku je dán již zmíněnou nadmírou SFA v dietách a nezanedbatelnou roli bude pravděpodobně hrát i NutriDanem blíže nespecifikovaná složka tuků (rozdíl celkového tuku a SFA + MUFA + PUFA). Lze předpokládat, že jde o trans-nenasycené mastné kyseliny. Výsledky této bakalářské práce poslouží nutričním terapeutkám z Nemocnice Jindřichův Hradec a.s. jako zpětná vazba, aby následně mohly zlepšit obsah nenasycených mastných kyselin ve svých dietách podle doporučení odborných výživových společností.The thesis with the name "Unsaturated fatty acids in the diet of inpatients" is divided into a theoretical and a research parts. The theoretical part is focused on sorting out lipids and the recommended daily dosing. Next there are described the chemical structure of fatty acids and basic differences between saturated (SFA) and unsaturated (trans and cis) fatty acids. The biggest part of the theory is formed by the unsaturated fatty acids, their characteristics, food source and their effect on people´s health. Dietetic system and its future development is described in the final part. The research part analysis took place in the Centre for prevention of lifestyle diseases in České Budějovice. It was analysed nine fourteen-day diet plans, which are most frequently served in the Jindřichův Hradec hospital, PLC. The research diets are 0 (liquid diet), 1 (mushy diet), 2 (soft diet), 3 (well-balanced diet), 4 (low-fat diet), 9 (diabetic diet), 9/2 (diabetic soft diet), 11 (nutritious diet) and 13 (diet for teenagers). The aim of this thesis is to calculate the amount of monounsaturated fatty acids (MUFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA) in the most frequently served diets of hospitalized patients in the Jindřichův Hradec hospital, PLC, with the help of the nutrition software Nutriservis Profesional/NutriDan and to compare the amounts of both MUFA and PUFA in the particular diets. The results of my analysis show that none of the diets meets the recommended SFA:MUFA:PUFA ratio (<1:1,4:>0,6). In the majority of ratios is the amount of SFA:MUFA about 2:1,4. That means that the diets contain quite high surfeit of SFA. However MUFA:PUFA ratios except diet 0 (both two weeks) and 2 (second week) are above the minimum recommended references, it can be said that these diet's compositions aren't so bad. Only it would be appropriate to reduce SFA in diets, which would improve ratios according to the recommendations. This finding corresponds to the Research question number 1 about the real distribution of unsaturated fatty acids in individual researched diets. The Research question 2 about the total fat intake in each diet is answered as follows. Diets differ in the representation of total fat grams for each day according to standard of Jindřichův Hradec hospital, PLC. Diets 1, 2, 4 have fluctuating levels of total fat and are largely below the references. The diet 0 does not even meet any hospital recommendations for any day, the other diets, 3, 9, 9/2, 11 and 13 have the fat excess. The fat excess is given with the excess of saturated fat acids in diets and a significant part will be probably formed by a NutriDan undefined component of fats (the difference between total fat and SFA + MUFA + PUFA). I assume that those are the trans-unsaturated fatty acids. The results of this thesis will help the nutrition therapists from the Jindřichův Hradec hospital, PLC as a feedback, so that they could improve the percentage of unsaturated fatty acids in their diets according to the recommendations of nutrition companies.
Klíčová slova:
dietní systém; HUFA; MUFA; PUFA; tuky; diet system; fat; HUFA; MUFA; PUFA Citace: KONHEFROVÁ, Veronika. Nenasycené mastné kyseliny ve stravě hospitalizovaných pacientů. České Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/42938