Název:
Analýza kaseinů kravského mléka kapilární elektroforézou
Překlad názvu:
Analysis of cow milk caseins by capillary electrophoresis
Autoři:
Dvořáková, Irena ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Diplomová práce se zabývá stanovením kaseinů v lyofilizovaných vzorcích mléka, přičemž byla používána metoda kapilární elektroforézy (CE). Ta již byla optimalizována a ověřena v diplomové práci Ivany Mičíkové z roku 2009. Teoretická část diplomové práce se věnuje chemickému složení kravského mléka, zvláštní kapitola pojednává o kaseinech samotných a o jejich využití v potravinářských i nepotravinářských oborech. V práci jsou dále popsány faktory, které mají vliv na skladbu mléka a na konci je uveden popis a princip kapilární elektroforézy a přehled metod CE, které byly v posledních letech využity pro stanovení kaseinů. Experimentální část se zaměřuje na popis přípravy roztoků, postup při izolaci kaseinů a při samotných analýzách. Dále shrnuje uspořádání pokusu, odběr a zpracování vzorků a složení krmných směsí. Tato diplomová práce vznikla na základě spolupráce mezi Ústavem chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické, Vysokého učení technického v Brně a Výzkumným ústavem pro chov skotu, s.r.o., Oddělení fyziologie výživy zvířat, v Pohořelicích.
The diploma thesis is dealing with the determination of caseins in lyophilised samples of milk using the method of capillary electrophoresis (CE). This method was optimised and verified by Ivana Micikova in her diploma thesis in 2009. The theoretical part of the diploma thesis gives information about the chemical compound of cow's milk. Caseins and their usage in the food and non-food industries are described in a separate unit. Impact of both the nutritional and non-nutritional factors on the composition of the milk is discussed further. The description and the principles of the CE and a list of the methods of CE used in the last several years are stated at the end of this part. The experimental part is focused on the preparation of the solutions, process of casein isolation and its analysis. It summarises the setting of the experiment, sampling and sample processing and the composition of the feeding mixtures. The diploma thesis has arisen on the basis of the cooperation of the Institute of Food Science and Biotechnology, the Faculty of Chemistry, Brno University of Technology and the Research Institute for Cattle Breeding, Ltd., Department of Animal Nutrition Physiology in Pohorelice.
Klíčová slova:
kapilární elektroforéza; kaseiny v mléce; složení kravského mléka; stanovení kaseinů v mléce; využití kaseinů; výživa dojnic; bovine milk composition; capillary electrophoresis; caseins in milk; dairy cow nutrition; milk caseins determination; use of casein
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/7241