Název:
Rtuť v uzených rybích výrobcích
Autoři:
Ventrubová, Iva Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce se zabývá stanovením celkových obsahů rtuti v uzených rybích výrobcích pomocí atomové absorpční spektrometrie. Teoretická část práce se zabývá rtutí, popisem analyzovaných druhů ryb, legislativními nařízeními a metodami stanovení rtuti. V praktické části byly stanoveny koncentrace celkových obsahů rtuti ve vzorcích uzených rybích výrobků. Vzorky byly zakoupeny v obchodních řetězcích ČR. Cílem bylo změřit obsahy rtuti v běžně dostupných produktech. K analýze byl použit jednoúčelový atomový absorpční spektrometr AMA 254. Většina naměřených hodnot nepřekročila limity stanovené legislativou (Nařízení komise EU č. 420/2011), avšak u všech vzorků uzeného marlína a tuňáka (firma Losica) a u jednoho vzorku uzeného tuňáka (firma Varmuža) byl limit překročen.This work is focused on determination of total mercury content in smoked fish products by atomic absorption spectrometry. The theoretical part of the thesis deals with mercury, a description of the analyzed species of fish, laws and methods of mercury determination. The concentration of total mercury in smoked fish products was measured in practical part of this work. The samples were bought in stores in Czech Republic. Measuring of mercury contents in fish products (commonly available) was the aim of this work. Atomic absorption spectrometer AMA 254 was used for analysis. Most of the measured values did not exceed the limits imposed by law (Commission Regulation EU No. 420/2011), but the limit was exceeded in all samples of smoked marlin and tuna (Losica company) and in one sample of smoked tuna (Varmuža company).
Klíčová slova:
atomová absorpční spektrometrie; rtuť; uzený marlín