Název:
Ekologické interakce skladištních členovců a patogenů ve skladovaných potravinách vedoucí k ohrožení člověka jako konečného spotřebitele
Překlad názvu:
The interaction between stored product arthropods and pathogenic microorganisms causing hazard effect tot he consumers
Autoři:
Wofková, Gabriela ; Hubert, Jan (vedoucí práce) ; Stejskal, Václav (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Ekologické interakce mezi skladištními členovci a patogeny vyúsťují v poškození skladovaných rostlinných komodit určených ke konzumaci lidmi a hospodářskými zvířaty. Poškození vede ke kvalitativním i ke kvantitativním ztrátám. Patogeny, vyskytujícími se ve skladovaných rostlinných komoditách, jsou mikroskopické houby produkující mykotoxiny a mnoho druhů bakterií. Členovci jsou schopni při spásání mikroskopické houby po skladech roznášet a nekontrolovatelně zvyšovat množství mykotoxinů v potravinách a krmivech. Taktéž dochází k roznosu bakterií, které mají patogenní vliv na člověka a bakterií, které mají schopnost přenášet a předávat si geny pro antibiotickou rezistenci. Práce shrnuje možná ohrožení člověka jako koncového spotřebitele způsobená patogeny a členovci a jejich interakcemi.The ecological feeding interaction between arthropods and pathogens causes damage of stored plant commodities for human food and animal feed. This damage leads to loss of quality and quantity of stored products. The stored commodities are inhabited by microscopic fungi and various bacteria. These moulds are producing mycotoxins. The bacteria in stored products include human pathogens and also bacteria which are able to transfer the genes of antibiotic resistance. Fungivorous arthropods are able to distribute them to the new habitats and indirectly influence mycotoxin contained in stored food. They also disperse some bacteria of pathogenic influence on human or bacteria able to transfer genes of antibiotic resistance in stored plant commodities. The study summarizes possible risk effects of microbial and arthropods pest interaction to human.
Klíčová slova:
bezpečnost potravin; interakce; mykotoxiny; mykotoxíny produkující houby; patogenní bakterie; skladovaní; členovci; arthropods; food safety; interaction; mycotoxin; mycotoxin producing fungi; pathogenic bacteria; storage