Název:
Stanovení obsahových látek v mátě
Překlad názvu:
Determination of substances content in mint
Autoři:
Novotná, Martina ; Zlámalová Gargošová, Helena (oponent) ; Vávrová, Milada (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Bakalářská práce se zabývá stanovením obsahových látek v mátě. Máta je v lékařství velmi oblíbenou bylinou, která je využívána více než 2000 let. Existuje mnoho druhů máty, nejznámějším a nejčastějším zástupcem je máta peprná. V teoretické části je popis látek, které se běžně vyskytují v rostlinách, charakteristika máty a principy použitých analytických metod. V experimentální části jsou zaznamenány zjištěné látky v jednotlivých čajích.
This Bachelor thesis deals with determination of the content substances in mint (Mentha). Mint is in pharmacy very popular herb, it is been used for over 2000 years. We know many species of mint. Peppermint (Mentha piperita) is the most favorite and most common species. In the theoretical part there is description of substances found in plants, the characteristic of mint and principles of used analytical methods. Practical part of this thesis describes substances found in examined teas.
Klíčová slova:
GC/MS; Mentha; Máta; mátový čaj; silice; GC/MS; Mentha; Mint; mint tea; silica
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/81791