Název:
Vztah výživy a diabetu II. typu
Autoři:
Soumarová, Tereza Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diabetes mellitus neboli cukrovka je vzhledem k rostoucímu výskytu a zejména k jejím komplikacím celospolečensky velmi závažný problém. Často se spojuje s řadou dalších onemocnění či poruch (např. metabolický syndrom) nebo může být jednou z příčin vzniku rakoviny. V případě diabetu II. typu je jeho vznik ve velké většině způsoben vnějšími faktory. K těm nejdůležitějším patří výživa, která hraje hlavní roli v prevenci možných, často velmi vážných komplikací diabetu. Úprava dietních zvyklostí společně s fyzickou aktivitou je vedle léčby medikamentózní zcela zásadní v léčbě diabetu typu II. Bohužel, stále se setkáváme s řadou zásadních chyb a mýtů, které se týkají správného výběru potravin pro diabetika a správných režimových opatření. Cílem této práce bylo proto srozumitelně popsat, které potraviny a jejich kombinace jsou v prevenci a léčbě diabetu typu II vhodné, a které nikoliv.Diabetes Mellitus, or diabetes, is due to its increasing incidences and especially its severe complications becoming a very serious societal problem. It is often associated with a number of other diseases or disorders (e.g. metabolic syndrome), or can be one of the many causes of cancer. The origin of type II diabetes is in the vast majority of cases caused by external factors. One of the most important is nutrition which plays a major role in preventing often very serious complications of diabetes. In addition to medicamentous treatment, adjusting dietary habits (meal planning) along with physical activity is essential to treating type II diabetes. Unfortunately, we still encounter numerous fundamental errors and myths concerning right diet choices for diabetics and proper regimen measures. Therefore, the aim of this thesis is to describe in a comprehensible manner which foods and their combinations are for the purposes of prevention and treatment of type II diabetes suitable and which are not.
Klíčová slova:
diabetes mellitus; glykémie; inzulín; metabolický syndrom; obezita; výživa