Název:
Chovatelská a ekonomická analýza úrovně chovu skotu ve vybraném zemědělském podniku
Překlad názvu:
The breeding and economic analysis of cattle rearing in selected agricultural enterprise
Autoři:
ŠPAČKOVÁ, Barbora Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo sledovat a vyhodnotit úroveň a perspektivu chovu skotu na malé farmě. Doba sledování a hodnocení trvala čtyři roky a to od roku 2008 do roku 2011. Hodnoceny byly jak ekonomické, tak i chovatelské výsledky. Z prvního pohledu ekonomického, je zřejmé, že ve všech sledovaných kategoriích, tj. chov krav s mléčnou produkcí, jalovic, telat a býků na výkrm, je chov nerentabilní v porovnání sledovaných ukazatelů ÚZEI. Výsledky ukazují, že farma má vysoké náklady, zejména náklady na spotřebu krmiv, vnitropodnikových služeb a režijních nákladů. To je velmi nehospodárné a farma by se měla snažit tyto náklady snížit. V kategorii výkrmu býků byla ztráta a ziskovost byla záporná ve všech letech. Nicméně, moje doporučení je takové, že by se měla farma více zaměřit na produkci masa, než na produkci mléka. Doposud se dařilo dorovnávat ztráty z chovu zvířat produkcí rostlinné výroby. Na tom se ale budoucnost stavět nedá. Například při extrémních výkyvech, počasím počínaje a cenami za produkci konče. Snad zatím nejstabilnější jsou dotace, které zemědělci dostávají a které jim dorovnávají ztráty, které zemědělci mají a díky kterým mnoho zemědělců ještě tuto práci vykonává.The aim of my diploma work (assignment) was to observe and evaluate the level and the perspective of breeding cattle on a small farm. The observation and evaluation lasted for four years - from 2008 to 2011. Both economical and breeding results were observed. On the first point economic, it is obvious that in all observed categories, i.e. cows with milk production, heifer, calves and bulls fattening, farming is unprofitable in comparison monitored indicators ÚZEI. The results show high costs, especially the costs of feed consumption, internal services and overheads. This is very uneconomical and the farm should endeavour to reduce these costs. In the category of fattening bulls was a loss of profitability negative (in red numbers) in all four years. However, my recommendation is that farm should pay more attention to meat production than to dairy production. So far the farm has successfully managed to top up the net loss from breeding animals by plant based production. In my opinion it is not possible to continue in this manner, e.g. due to extreme weather changes or prices for the production. Nowadays, the most stable are grants which farmers receive. These grants are used to cover losses and thank to them many farmers are still farming (in agriculture/ doing what they do). Citace: ŠPAČKOVÁ, Barbora. Chovatelská a ekonomická analýza úrovně chovu skotu ve vybraném zemědělském podniku. České Budějovice, 2014. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/19722