Název:
Studium terpenických látek v aromatických odrůdách révy vinné
Autoři:
Teturová, Denisa Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo prostudovat literaturu týkající se terpenických látek v aromatických odrůdách révy vinné a popsat muškátové a tramínové odrůdy. Ke studiu byly použity odrůdy 'Irsai Oliver', 'Muškát moravský' a 'Tramín červený'. U těchto odrůd byl v daném roce stanoven obsah volných a vázaných terpenických látek v bobulích a ve víně. U moštů daných odrůd proběhla různá délka macerace, a to 5, 12, 24 hodin a kontrola bez macerace rmutu. V experimentální části se práce zabývala vyhodnocováním terpenických látek a senzorickým hodnocením. Cílem bylo zjistit, jaké terpenické látky se u které odrůdy vyskytují a jaká délka macerace bude nejvhodnější pro tu kterou odrůdu.The aim of this diploma thesis was to study the literature related to terpene compounds in aromatic varieties of wine and to describe muscat and tramin variety. The study used varieties 'Irsai Oliver', 'Moravian Muscat' and 'Red traminer'. For these varieties in a given year, was determined content of free and bound terpene compounds in berries and wine. There was different time of must maceration for given varieties, namely 5, 12, 24 hours and control without maceration of pomace. The experimental part of the thesis dealt with assessment of the terpene compounds and sensory evaluation. The aim was to find out which terpene compounds are characteristic for different wine varieties and what is the most suitable length of maceration for the particular wine variety.
Klíčová slova:
aroma; macerace; terpeny