Název:
Využití odpadů z potravinářských výrob
Překlad názvu:
Utilization of wastes
Autoři:
Šachlová, Žaneta ; Trachtová, Štěpánka (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Bakalářská práce byla zaměřena na využití odpadů z potravinářských výrob, kde byla popsána problematika druhů odpadů, nakládání s nimi, recyklace odpadů, zpracování vedlejších produktů v potravinářském průmyslu, prevence vzniku odpadů. Pozornost je zde věnována také potravinám z průmyslových odpadů, jako je cukrovarnický průmysl, výroba škrobu a mouky, zpracování masa, mléka, výroba tuků a olejů, zpracování ovoce a zeleniny, výroba sladu a piva, vína, lihu a droždí. Byly zde posouzeny vhodné obalové materiály v potravinářství, jednotlivé zpracování odpadů. Jsou zde vytyčeny významné mikroorganismy, které se používají při zpracování odpadů. Na závěr této práce byl navrhnut ideální postup jak nakládat s odpadem a zahrnuta legislativa tohoto tématu.
Bachelor's thesis was focused on recovery from food processing industries, where she described the issue of the types of waste handling, recycling, processing by-products in the food industry, waste prevention. Attention is also given to food from industrial wastes such as sugar industry, production of starch and flour, meat, dairy, production of fats and oils, fruit and vegetable processing, production of malt and beer, wine, alcohol and yeast. There were considered suitable packaging materials in food, different waste treatment. Important microorganisms are set out using in waste treatment. At the conclusion of this study was designed a perfect procedure how to dispose with waste and included legislation on this subject.
Klíčová slova:
Odpad; potravinářský průmysl; zpracování odpadů; food industry; Waste; waste processing
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/12308