Název:
Predikce ekonomických ukazatelů v chovu skotu se zaměřením na masnou užitkovost
Překlad názvu:
Prediction economic indicators in cattle breeding with focus on meat production
Autoři:
Syrůček, Jan ; Stádník, Luděk (vedoucí práce) ; Gustav, Gustav (oponent)
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Chov skotu patří v ČR i ve většině států EU k nejvýznamnějším odvětvím živočišné výroby. Po chovu dojených krav (produkce mléka) je druhým nejvýznamnějším odvětvím chovu skotu výroba hovězího (telecího) masa. Důležitým aspektem každého podnikání, tedy i chovu skotu, je jeho ekonomická stránka, která je klíčová z hlediska dalšího udržení chovu.
Chov krav bez tržní produkce mléka ovlivňuje plno vnějších a vnitřních faktorů, které se promítají do úspěšnosti chovu a tím i do celkové ekonomické efektivity podnikání. Mezi nejvýznamnější faktory se řadí zejména volba plemene, úroveň reprodukce, výživa a krmení, obměna stáda, dotace, prodej telat, aj. Na ekonomickou úspěšnost výkrmu býků působí řada faktorů, které se v různé intenzitě projeví v nákladech, výnosech a celkovém výsledku hospodaření. Patří mezi ně věk zařazení býčka do výkrmu, cena zástavu, přírůstky hmotnosti, délka výkrmu, výživa a krmení, zpeněžování jatečného skotu, aj.
Data jsou získávána z podniků v ČR prostřednictvím dotazníků. Jsou vyčísleny celkové náklady, výnosy včetně dotací a je určena rentabilita produkce. Jsou definovány body zvratu a pro posouzení efektivity byla provedena analýza citlivosti.Cattle breeding belong in the Czech Republic as well as in most EU countries, to the most important sector of livestock production. After the breeding of dairy cows (milk production), the second largest cattle industry is the production of beef (veal) meat. An important aspect of any business, including cattle, is its economic aspect, which is crucial in terms of further maintain breeding.
Breeding suckler cows affects a lot of internal and external factors that are reflected in the success of breeding and thus the overall economic efficiency of business. The most important factors are selection of breed, reproduction, nutrition and feeding, herd replacement, subsidies, selling calves, and others. On the economic success of fattening bulls are number factors that are in the varying intensity reflected in the costs, revenues and total profit. These include age of initial fattening, price bulls, weight gain, length of fattening, nutrition and feeding, price of slaughter cattle, etc.
Data are collected from farms in the Czech Republic through questionnaires. They calculated the total cost, revenue including subsidies and determined profitability of production. They are defined breakeven points and for assessing the effectiveness was performed sensitivity analysis.
Klíčová slova:
ekonomika; krávy bez tržní produkce mléka; výkrm býků