Název:
Stanovení obsahu rtuti v materiálech v jednotlivých fázích výroby vína, geochemie rtuti ve vinici
Překlad názvu:
Determination of mercury content in materials in various stages of wine production, geochemistry of mercury in the vineyard
Autoři:
Buchtová, Jana ; Mihaljevič, Martin (vedoucí práce) ; Száková, Jiřina (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce je zaměřena na mobilitu rtuti ve vinici a na sledování obsahu rtuti v materiálech z jednotlivých fází výroby vína. Analyzovány byly vzorky půdy, biomasy, réví (jednoleté dřevo), listů, neporušených bobulí hroznů, hroznů vylisovaných, kaly moštu a vína a čtyři vzorky z výroby bílého vína. Vzorky pocházejí z oblastí Malých Žernosek a Rudoltic nad Bílinou, popř. kapalné vzorky z Chrámců u Mostu, v severních Čechách. Cílem bylo stanovit a vyhodnotit změny obsahů rtuti v prostředí vinice a v průběhu výroby vína. S tím souviselo najít vhodnou analytickou metodu pro stanovení rtuti ve víně a jeho fázích. Pro stanovení rtuti v pevných vzorcích byl využit jednoúčelový analyzátor AMA 254, pracující na principu sledování absorpce UV záření studenými parami rtuti. Kapalné vzorky byly nejprve připravovány na analýzu pomocí přístroje PSA Millenium Systém, pracujícímu na principu fluorescence studených par rtuti. Tento analytický přístup však nebyl použitelný. Proto byla rtuť z kapalných vzorků nejprve zachycena na pozlacený amalgamátor, a následně stanoven obsah rtuti analyzátorem AMA 254. Výsledky obsahů rtuti u půdy a biomasy prokázaly přednostní zachycení rtuti na organickou hmotu. Rostlina révy vinné potvrdila zachycení rtuti především na listech a slupkách bobulí. Obsah rtuti na celých bobulích z Rudoltic u...This work was focused on determination of mobility of mercury and its content in materials from each part of the wine production process. The aim of this work was to establish the most suitable analytical method for determination and evaluation of changes in content of mercury during the production process. Samples of soil, biomass, vine wood, vine leaves, berries, grapes, rough wine and cider sediment of red wine and also four liquid samples of white wine were analyzed. All the samples originated from the area of Malé Žernoseky and Rudoltice nad Bílinou, white wine samples were collected in Chrámce u Mostu in the northern part of the Czech Republic. Analyzer AMA 254 was used for determination of mercury in solid samples and liquid samples had to be prearranged by PSA analyzer. This analytical approach was not so sufficient and mercury from liquid samples had to be captured by gold-coated amalgamator in first step and then analyzed by AMA 254. Obtained results confirmed interception of mercury mostly in leaves and in the grapes peelings. The grapes from Rudoltice contained 0,0022 mg/kg in dry mass and further processed wine grapes contained 0,0068 mg/kg in dry mass. The lowest content of mercury was in cider and completed wine contained less mercury then the rough wine. Unfiltrated cider from Chrámce has...
Klíčová slova:
půda; rtut; vinice; vino; mercury; soil; vineyard; wine