Název:
Příprava sprejově sušené laktosy z vodných roztoků o vysoké koncentraci
Překlad názvu:
Preparation of spray-dried lactose from high concentrated aqueous solutions
Autoři:
Souchová, Pavlína ; Svačinová, Petra (vedoucí práce) ; Vraníková, Barbora (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Pavlína Souchová Název diplomové práce: Příprava sprejově sušené laktosy z vodných roztoků o vysoké koncentraci V této práci byl posuzován vliv vyšší koncentrace vodného roztoku laktosy sušené při různých teplotách na vlastnosti sprejově sušeného prášku. Pro hodnocení byly připraveny roztoky laktosy s koncentracemi 30 %, 40 % a 50 %. Každý roztok byl sprejově sušen při třech vstupních teplotách: 180 řC, 200 řC a 220 řC. U získaných částic byly hodnoceny geometrické charakteristiky metodou optické mikroskopie a tepelné vlastnosti s využitím diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC). Na základě výsledků bylo zjištěno, že v porovnání s výchozí surovinou (D-laktosa monohydrát) došlo u sprejově sušených vzorků k tvorbě sférických hladkých částic, u kterých se mírně snížila velikost. Většina částic se nacházela ve velikostním rozmezí 2,5-15 μm. Ve velmi malém množství se naopak vyskytovaly částice menší než 2,5 μm a větší než 20 μm. Během sprejového sušení byly pozorovány mírné změny ve velikosti částic v závislosti na vstupní teplotě. Na termogramech získaných metodou DSC se nacházely křivky odpovídající skelnému přechodu, krystalizaci, dehydrataci a teplotě...Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Pavlína Souchová Title of Thesis: Preparation of spray-dried lactose from high concentrated aqueous solutions In this work, the effect of higher concentration of lactose aqueous solution dried at different temperatures on the properties of spray-dried powder was evaluated. Lactose solutions with concentrations of 30 %, 40 % and 50 % were prepared for evaluation. Each solution was spray dried at three inlet temperatures: 180 řC, 200 řC and 220 řC. The geometrical characteristics of the obtained particles were evaluated by optical microscopy and thermal properties using differential scanning calorimetry (DSC). Based on the results, it was found that, compared to the original material (D-lactose monohydrate), spray-dried samples contained spherical particles with the smooth surface, which slightly decreased in size. Most of the particles were in the range of 2.5 to 15 μm. On the contrary, particles smaller than 2.5 μm and larger than 20 μm occurred in very small quantities. During spray drying, slight changes in particle size were observed as a function of the inlet temperature. DSC thermograms showed glass transition temperature, crystallization and...