Název:
Reologické chování směsí pro lyofilizaci
Překlad názvu:
Rheological behaviour of mixtures for freeze-drying
Autoři:
Vavřich, Dominik ; Šnejdrová, Eva (vedoucí práce) ; Šklubalová, Zdeňka (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] UNIVERZITA KARLOVA Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra Farmaceutické technologie Autor diplomové práce: Dominik Vavřich Název diplomové práce: Reologické chování směsí pro lyofilizaci Školitel: PharmDr. Eva Šnejdrová, Ph.D. Diplomová práce se zabývá hodnocením reologických vlastností vodných disperzí rybí želatiny a karagenanů určených k lyofilizaci a lyofilizovaných tablet. Teoretická část je věnována charakterizaci rybí želatiny a karagenanů, charakterizaci dutiny ústní z hlediska aplikace léčiva a orálně dispergovatelným lékovým formám se zaměřením na lyofilizované tablety. V experimentální části byly připraveny disperze rybí želatiny a karagenanů a bylo hodnoceno jejich reologické chování. Byly testovány reologické charakteristiky těchto materiálů formulovaných do lyofilizovaných tablet. Na absolutním rotačním reometru Kinexus Pro+ byly měřeny nerovnovážné viskozitní křivky a matematicky vyhodnoceny pomocí Power law modelu. Na základě průběhu viskozitních křivek lze konstatovat pseudoplastické chování směsí. Pro porovnání reologických charakteristik testovaných směsí a lyotablet byly použity hodnoty viskozity při rychlostním spádu 10 s-1 , hodnoty koeficientu konzistence K a indexu tokového chování n. Získané výsledné hodnoty ukazují, že viskozita roste se zvyšující se koncentrací...CHARLES UNIVERSITY Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmaceutical Technology Name of author: Dominik Vavřich Title of diploma thesis: Rheological behaviour of mixtures for freeze-drying Supervisor: PharmDr. Eva Šnejdrová, Ph.D. The diploma thesis deals with the evaluation of rheological properties of aqueous dispersions of fish gelatin and carrageenans intended for lyophilization. Theoretical part of this work is dedicated to the characterization of fish gelatin and carrageenans which were used for preparation of the mixtures in experimental part of this work. Characterization of an oral cavity from an application of medicaments point of view and an orally disintegrating tablets of the medicine with a focus on the lyophilized tablets are also presented. Mixtures of the fish gelatin and the carrageenans were prepared in the experimental part of the work. Their rheological behaviour employing an absolute rotational rheometer Kinexus Pro+ was measured and evaluated. Also, the testing of the rheological characteristics of these materials transformed into the freeze-dried tablets was performed. Nonlinear viscous curves were obtained, and they were mathematically evaluated by the Power law model. Pseudoplastic behaviour of the mixtures can be derived from the results of acquired...
Klíčová slova:
mucin; mukoadheze; mukoadhezivní polymery; tenké filmy; tuhé disperze; mucoadhesion; mucoadhesive polymers; solid dispersions; thin layers