Název:
Studium změn chemického složení a kvality kravského mleziva v závislosti na čase, věku plemenice a způsobu výživy v době stání na sucho
Autoři:
Fröhdeová, Martina Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Předložená disertační práce je zaměřena na posouzení vlivu přídavku kvasinkové kultury a selenu na kvasinkové kultuře v krmné dietě, na kvalitu mleziva a parametry krevního séra. Obsah imunoglobulinů G a hustoty mleziva, jako hlavní parametry kvality mleziva, byly vyhodnoceny u prvotelek a krav na druhé a vyšší laktaci a vzájemně porovnány. Současně byly sledovány také parametry krevního séra, jako doplňkové ukazatele projevu krmného zásahu v krmné dietě plemenic. Hlavním cílem práce bylo zhodnotit vliv přídavků krmných aditiv na kvalitu a složení mleziva. Imunoglobuliny G byly analyzovány ve všech vzorcích mleziva i krevního séra. IgG byly stanoveny pomocí metody ELISA. Z dosažených výsledků lze konstatovat, že přídavek kvasinkové kultury a selenu na kvasinkové kultuře neměl předpokládaný pozitivní vliv na zlepšení kvality a složení kravského mleziva, ani na ukazatele krevního séra.The dissertation is focused on assessing the influence of yeast culture and selenium addition on yeast culture in feed diet, on colostrum quality and blood serum parameters. The content of immunoglobulins G and the density of colostrum, as the main parameters of the quality of the colostrum, were evaluated in the first born cows and other cows on the second and higher lactation and compared with each other. At the same time, blood serum parameters were also monitored as supplementary indications of feeding intervention in the feed diet of breeds. The main aim of the work was to evaluate the influence of additions of feed additives on the quality and composition of colostrum. Immunoglobulins G were analyzed in all colostrum and blood serum samples. IgG were determined by the ELISA method. The results obtained indicate that the addition of yeast culture and selenium to yeast culture did not have the expected positive effect on improving the quality and composition of cows' colostrum or on blood serum indicators.
Klíčová slova:
imunoglobuliny G; krevní sérum; krávy; mlezivo