Název:
Hodnocení fyzikálních a chemických vlastností rajčat
Autoři:
Nekužová, Daniela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zaměřuje na hodnocení fyzikálních a chemických vlastností rajčat v období zrání a dozrávání. V teoretické části je uveden původ a rozšíření rajčete, botanická charakteristika, technologie pěstování, vlastnosti plodů během zrání, sklizni a skladování, látkové složení a specifikace měřených hodnot. Praktická část je rozdělena na dvě části. Stanovení látkových složek a stanovení plynných složek emanovaných z plodů do vnějšího prostředí. A to u odrůd Hardy, Orkádo, Pálava a Sonet. Stanovení látkových složek v plodech se zaměřuje na stanovení hmotnosti plodu, velikosti plodu, penetrometrické pevnosti slupky, rozpustné sušiny a titračních kyselin. Zatímco stanovením plynných složek emanovaných z plodu do vnějšího prostředí se rozumí souběžné stanovení produkce ethylenu a intezity dýchání pomocí plynové chromatografie.This bachelor thesis is focusing on the evaluation of physical and chemical properties of tomatoes in the ripening and maturation period. In the theoretical part are mentioned information about origin and extension of tomatoes, botanical characteristics, described growing technology, the characteristics of the tomatoes during ripening, harvesting and storage, material composition and specification of measured values. Practical part is divided in two parts. Assessment of material composition and determination of gaseous components emanated from the tomatoes into the environment. The determination was made for these varieties: Hardy, Orkádo, Pálava and Sonet. Determination of material composition are weight, proportions, coat firmness, refraction and titrating acidity. Determination of gaseous components emanated from the tomatoes during ripening, harvesting and storage are determination of ethylene production and intensity of respiration tomatoes.
Klíčová slova:
intenzita dýchání; plodová zelenina; plynová chromatografie; produkce ethylenu; rajče jedlé; zrání