Název:
Metody měření hustoty mléčných výrobků
Autoři:
Doležal, Martin Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá hustotou a jejím měřením u mléčných výrobků. V první části bakalářské práce je popsána hustota a způsoby jejího měření. V druhé části bakalářské práce je popsáno složení mléka a mléčných výrobků. V experimentální část bakalářské práci se zabývá vlivem teploty na hustotu mléka a mléčných výrobků. Použito bylo mléko o obsahu tuku 3,5 %, 1,5 % a 0,5 %, smetana o obsahu tuku 12 % a 31 % a acidofilní mléko. K měření hustoty byl použit přístroj Densito 30 PX. Podle očekávaní hodnoty hustoty s rostoucí teplotou klesaly.Právní doložka:Prohlašuji, že jsem práci: Metody měření hustoty mléčných výrobků, vypracoval samostatně a veškeré použité prameny a informace uvádím v seznamu použité literatury. Souhlasím, aby moje práce byla zveřejněna v souladu s § 47b zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s platnou Směrnicí o zveřejňování vysokoškolských závěrečných prací. Jsem si vědom/a, že se na moji práci vztahuje zákon č. 121/2000 Sb., autorský zákon, a že Mendelova univerzita v Brně má právo na uzavření licenční smlouvy a užití této práce jako školního díla podle § 60 odst. 1 autorského zákona. Dále se zavazuji, že před sepsáním licenční smlouvy o využití díla jinou osobou (subjektem) si vyžádám písemné stanovisko univerzity, že předmětná licenční smlouva není v rozporu s oprávněnými zájmy univerzity, a zavazuji se uhradit případný příspěvek na úhradu nákladů spojených se vznikem díla, a to až do jejich skutečné výšeThis bachelor thesis deals with density of dairy products and measurement of it. The first part of the bachelor thesis describes the density and methods of its measuremen. The second part of the bachelor thesis describes the composition of milk and dairy products. In the experimental part of the bachelor thesis deals with the influence of temperature on the density of milk and dairy products. Milk with a fat content of 3.5 %, 1.5% and 0.5%, cream with a fat content of 12% and 31% and acidophilic milk were used. Densito 30 PX was used to measure density. As expected, the density dropped with increasing temperature.Formula clause:Prohlašuji, že jsem práci: Metody měření hustoty mléčných výrobků, vypracoval samostatně a veškeré použité prameny a informace uvádím v seznamu použité literatury. Souhlasím, aby moje práce byla zveřejněna v souladu s § 47b zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, a v souladu s platnou Směrnicí o zveřejňování vysokoškolských závěrečných prací. Jsem si vědom/a, že se na moji práci vztahuje zákon č. 121/2000 Sb., autorský zákon, a že Mendelova univerzita v Brně má právo na uzavření licenční smlouvy a užití této práce jako školního díla podle § 60 odst. 1 autorského zákona. Dále se zavazuji, že před sepsáním licenční smlouvy o využití díla jinou osobou (subjektem) si vyžádám písemné stanovisko univerzity, že předmětná licenční smlouva není v rozporu s oprávněnými zájmy univerzity, a zavazuji se uhradit případný příspěvek na úhradu nákladů spojených se vznikem díla, a to až do jejich skutečné výše
Klíčová slova:
hustota; mléko; smetana; teplota; tuk