Název:
Možnosti chmelení piva chmelovými extrakty a výrobky z chmele
Autoři:
Tichá, Kateřina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Účelem diplomové práce je shrnout možnosti chmelových preparátů v čele s chmelovými extrakty. Literární přehled je zaměřen na chemickou kompozici chmele, klíčovou přeměnu hořkých látek chmele uplatňujících se v pivovarském průmyslu a také popisuje technologii výroby jednotlivých chmelových preparátů a jejich možné aplikace. V další části je shrnut výrobní proces piva a s ním spojená mikrobiologie, jež je důležitou součástí ve všech fázích výroby. V experimentální části je popsána výroba šesti variant piv z vybraných rozdílných chmelových výrobků, jejich chemická analýza a senzorické hodnocení. Výsledky těchto testování jsou v závěru práce statisticky vyhodnoceny a vzájemně porovnány.The aim of this thesis is to summarize the options of hop products leaded by hop extracts. The literature research focuses on chemical composition of hop, key transformation of hop bitter acids used in the brewing industry and also describes the technology of production of individual hop preparations and possibility of their application. The next part summarizes the beer production process including associated mikrobiology, which is an importand part of all stages of beer production. The experimental part describes production of six variations of beer chosen from different hop products, their chemical analysis and sensory evaluation. The results of the tests are evaluated statistically and are compared with each other at the end of the thesis.
Klíčová slova:
chmel; chmelové výrobky; extrakt; paskalizovaný homogenát chmele; pivo