Název:
Vliv podávání n-3 polynenasycených mastných kyselin na ukazatele zánětu u pacientů s dlouhodobou parenterální výživou
Překlad názvu:
Influence of supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids on inflammatory markers in patients on long-term parenteral nutrition
Autoři:
Svěchová, Hana ; Novák, František (vedoucí práce) ; Meisnerová, Eva (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] SMOFLipid® je v klinické praxi běžně používaná tuková emulze pro parenterální výživu. Sledovali jsme, jak se po obohacení emulze SMOFLipid® o n-3 polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) ve formě druhé emulze, Omegaven® , změní zastoupení mastných kyselin ve fosfolipidech plazmy a erytrocytů, koncentrace cytokinů v séru a v in vitro kultuře plné krve stimulované lipopolysacharidem (LPS) a hodnotili jsme také změny v oxidoredukční rovnováze. Osm pacientů na dlouhodobé domácí parenterální výživě dostalo postupně obě emulze, SMOFLipid® (6 týdnů) a SMOFLipid® +Omegaven® (4 týdny). Mezi oběma druhy výživy jsme nezaznamenali významné rozdíly v základních laboratorních a klinických parametrech. Obohacení emulze SMOFLipid® o Omegaven® vedlo ke zvýšenému zastoupení kyseliny eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA) v totálních fosfolipidech plazmy a podíl EPA stoupl také ve fosfolipidech erytrocytů, zatímco zastoupení DHA se již neměnilo. Tyto změny byly u fosfolipidů plazmy i erytrocytů kompenzovány především poklesem podílu kyseliny linolové a arachidonové (n-6 PUFA). V séru pacientů byly po obou typech výživy zvýšené koncentrace IL-6 a TNF-α. Při výživě se SMOFLipid® +Omegaven® klesla po stimulaci in vitro kultury plné krve LPS produkce IL-6 o 36%, produkce TNF-α poklesla dokonce o 60%. Mezi emulzemi nebyl...SMOFLipid® is a commonly used fat emulsion for parenteral nutrition. We investigated how enrichment of SMOFLipid® with n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) in a form of second fat emulsion, Omegaven® , changes fatty acid composition of total plasma phospholipids and erythrocyte phospholipids, cytokine concentrations in serum and in supernatant from in vitro whole blood culture stimulated with lipopolasaccharide (LPS) and we evaluated also changes in oxido- reductive balance. Eight patients on long-term home parenteral nutrition recieved both emulsions, SMOFLipid® (6 weeks) and SMOFLipid® +Omegaven® (4 weeks), one by one. We observed no significant differences in common laboratory and clinical parameters between these two types of diet. Enrichment of SMOFLipid® with Omegaven® led to an increase in eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) in total plasma phospholipids and there was also an increse in proportion of EPA in erythrocyte phospholipids, while proportion of DHA remained unchanged. These changes were in both phospholipids of plasma and erythrocyte compensated for a decrease in proportion of linoleic and arachidonic acid (n-6 PUFA). There were elevated IL-6 and TNF-α serum concentrations in patients after both diets. There was a decrease in IL-6 production by 36% with SMOFLipid®...
Klíčová slova:
antioxidační enzymy; domácí parenterální výživa; interleukin-6; n-3 polynenasycené mastné kyseliny; Omegaven®; SMOFLipid®; tumor nekrotizující faktor-α; antioxidant enzymes; home parenteral nutrition; interleukin-6; n-3 polyunsaturated fatty acids; Omegaven®; SMOFLipid®; tumor necrosis factor-α