Název:
Obsah jodu v mléce a mléčných výrobcích
Překlad názvu:
Iodine content in milk and milk produkts
Autoři:
DAVIDOVÁ, Lucie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Předmětem diplomové práce bylo zjistit a zhodnotit obsah jodu v mléčných výrobcích v distribuční síti České republiky. Práce přináší aktuální informace o obsahu jodu v konzumním mléce a bílých jogurtech, které jsou běžnou součástí stravy většiny lidské populace. Odběr vzorků byl prováděn v prodejní síti v průběhu let 2007 a 2008. Bylo odebráno celkem 43 vzorky konzumního mléka a 59 vzorků bílých jogurtů. Obsah jodu byl ve výrobcích stanovován kolorimetrickou metodou podle Sandell-Kolthoffa. Průměrný obsah jodu v konzumním mléce v roce 2007 byl 300,5 {$\mu$}g {$\bullet$} l-1 a 310,2 {$\mu$}g {$\bullet$} l-1 v roce 2008. Maximální koncentrace obsahu jodu v mléce dosahovaly úrovně 404,8 {$\mu$}g {$\bullet$} l-1 (rok 2007) a 732,0 {$\mu$}g {$\bullet$} l-1 (rok 2008). Nejnižší hodnota obsahu jodu v roce 2007 byla 205,4 {$\mu$}g {$\bullet$} l-1 a 92,8 {$\mu$}g {$\bullet$} l-1 v roce 2008. Průměrný obsah jodu v bílých jogurtech v roce 2007 byl na úrovni 406,0 {$\mu$}g {$\bullet$} kg-1 a 422,7 {$\mu$}g {$\bullet$} kg-1 v roce 2008. Ve srovnání s lety 2005 a 2006 byl zaznamenán mírný pokles obsahu jodu v mléčných výrobcích. Rozdíly v jeho obsahu byly též zaznamenány u různých výrobců mléčných výrobků a určitý vliv má i sezónnost. Jestliže celková průměrná denní spotřeba mléka a mléčných výrobků činí 0,64 litru na osobu, pak je denní doporučená dávka kryta ze 130 %.The subject of the dissertation was to find out and evaluate the iodine content in milk products in a distribution network in the Czech Republic. The dissertation brings update information about the iodine content in consumer milk and white yogurt which are a common part of alimentation for the majority of human population. Sampling was carried out in a sale network during 2007 and 2008. Altogether, 43 samplers of consumer milk and 59 samplers of white yogurt were taken. The iodine content in products was determined with colometric method by Sandell-Kolthoff. The average iodine content in consumer milk in 2007 was 300,5 {$\mu$}g {$\bullet$} l-1 and 310,2 {$\mu$}g {$\bullet$} l-1 in 2008. The maximal iodine content in milk reached the level of 404,8 {$\mu$}g {$\bullet$} l-1 (2007) and 732,0 {$\mu$}g {$\bullet$} l-1 (2008). The lowest level of iodine content in white yogurt in 2007 was at the level of 406,0 {$\mu$}g {$\bullet$} kg-1 and 422,7 {$\mu$}g {$\bullet$} kg-1 in 2008. Comparing years 2005 and 2006 there was recorded a slight decrease at these products. Some differences were recorded at different milk product producers and as well as the season has got a considerable influence. If the overall average milk and milk products consumption makes 0,64 litre per person then the daily recomended portion is covered by 130 per cent.
Klíčová slova:
Jod; jogurt; mléko; iodine; milk; yogurt Citace: DAVIDOVÁ, Lucie. Obsah jodu v mléce a mléčných výrobcích. České Budějovice, 2009. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/8229