Název:
Zhodnocení vybraných ukazatelů mléčné užitkovosti u ovcí plemene východofríská ovce
Autoři:
Pokorná, Michaela Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této disertační práce bylo zhodnocení vlivu vybraných faktorů na ukazatele množství a kvality ovčího mléka. Do pozorování, jež probíhalo v letech 2009 a 2010 bylo zapojeno celkem 80 ovcí na první až čtvrté laktaci, s jedním až třemi jehňaty. Jednotlivé měření denní dojivosti a odběry vzorků mléka probíhali vždy v květnu až září. Ze vzorků mléka se stanovovaly: obsahy sušiny (S), tuku (T), bílkovin (B), kaseinu (Kas), syrovátkových bílkovin (SB), laktózy (L) a močoviny (Moč), dále pH, titrační kyselost (TK), syřitelnost (SYŘ), jakost sýřeniny (JS) a počet somatických buněk (PSB). Vlivy fáze laktace, pořadí laktace, četnosti vrhu a měsíce obahnění na tyto vybrané ukazatele kvality ovčího mléka byly posuzovány. V roce 2009 měla fáze laktace průkazný vliv na denní dojivost (Doj), složení ovčího mléka, pH a TK. Pořadí laktace průkazně ovlivnilo obsah B, SB, L a také SYŘ. Pokud se jedná o četnost vrhu, ta měla průkazný vliv na Doj, obsah L, TK a obsah močoviny. Měsíc obahnění poté průkazně ovlivnil Doj, obsahy S, B, Kas, L a TK. V roce 2010 měla fáze laktace průkazný vliv na Doj, složení mléka, pH, TK, SYŘ a PSB. Pořadí laktace průkazně ovlivnilo obsah S, T, L a Moč. Dále četnost vrhu měla průkazný vliv na obsah L a měsíc obahnění na obsah L a PSB. V roce 2010 se dále stalo dílčím cílem posouzení vlivu fáze laktace na zastoupení vybraných mastných kyselin v mléčném tuku a jejich dopočítaných obsahů. Fáze laktace měla v tomto případě průkazný vliv na obsahy všech sledovaných ukazatelů.During two successive lactations in 2009 and 2010 the aim of the study was to determine and evaluate chosen milk quality and quantity parameters in the flock of purebred East Friesian (EF) ewes. Experiment occurred during two lactation periods and 35 ewes were included in experiment in 2009 and 45 ewes in 2010. Milk records and samplings were carried out five times during milking period from May to September. Individual milk samples were analyzed for: total solids (TS), fat (F), protein (P), casein (CN), whey protein (WP), lactose (L). In addition the samples from 20 ewes were analyzed for: pH, titratable acidity (TA), rennet clotting time (RCT), rennet curd quality (RCQ), somatic cell count (SCC) and urea (U). In the study the effects of lactation stage, parity, litter size and month of lambing on chosen parameters were evaluated, as well as their interactions with LS. In 2009 the lactation stage had a significant effect on daily milk yield (DMY), milk composition, pH and titratable acidity. The parity had a significant effect on P, WP, L and RCT. However the litter size had a significant effect on DMY, L, TA and U. The month of lambing had a significant effect on DMY, TS, P, CN, L and TA. In 2010 the lactation stage had a significant effect on on DMY, milk composition, pH, TA, SCC and RCT. The parity had a significant effect on TS, F, L and U. Nevertheless the litter size had a significant effect on L and the month of lambing had a significant effect on L and SCC. In 2010 the part aim of the study was to evaluate the influence of lactation stage on fatty acids composition. The LS had a significant effect on contents of all chosen fatty acids and their sums.
Klíčová slova:
chov ovcí; mléko; mléčná užitkovost; ovce; východofríská ovce