Název:
Obsahové látky jedlých květů a jejich antioxidační aktivita
Autoři:
Tvrzníková, Eliška Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá obsahovými látkami s antioxidačním účinkem v jedlých květech. V literární části jsou charakterizovány jedlé květy, antioxidanty a zdraví škodlivé látky. U vybraného sortimentu je popsána morfologie květu, dále původ, rozšíření, výskyt, nároky, použití a množení podle toho, zda jsou to druhy rostoucí ve volné přírodě nebo pěstované druhy. V Praktické části byly sbírány květy od března do května roku 2017 a hodnoceny jejich obsahové látky – vitamín C, flavonoidy, fenoly, saponiny, antioxidanty. Tato práce potvrdila, že za antioxidační kapacitu jsou zodpovědné především fenolické látky. Nejvyšší antioxidační kapacita spolu s fenolickými látkami byla v květech Bergenia ciliata.This diploma thesis deals with phytochemicals with antioxidant effect in edible flowers. In the literary section are described edible flowers, antioxidants and substances harmful to human health. In the selected assortment is described the morphology of the flower, the origin, the distribution, the occurrence, the demands, the use and the multiplication according to whether they are species growing in the wild or cultivated species are described. In the practical part, flowers were harvested from March to May 2017 and their content was determined - vitamin C, flavonoids, phenols, saponins, antioxidants. This thesis confirmed that phenolic substances are primarily responsible for the antioxidant capacity. The highest antioxidant capacity along with phenolic substances was in the flowers of Bergenia ciliata.
Klíčová slova:
antioxidanty; fenolické látky; flavonoidy; jedlé květy; saponiny; vitamín C