Počet nalezených dokumentů: 3455
Publikováno od do

Hodnocení barvy medu
Černá, Eva
2015 - český
Cílem diplomové práce na téma "Hodnocení barvy medu" bylo zjistit, proč nedokáže přístroj Lovibond Honey Colorpod -- 440110 hodnotit barvu u všech typů medu a porovnat výsledky měření se spektrofotometrickými metodami. Práce je členěna na teoretickou část a praktickou část. Teoretická část práce se věnuje medu, jeho složení a metodám hodnocení barvy. Praktická část popisuje dosažené výsledky přístroje Lovibond Honey Colorpod -- 440110, spektrofotometrů Konica Minolta -- 3500d a FT -- NIR Antaris. V UV/VIS oblasti nebyla prokázána příčina chyb fotometru. Nejvyšší světlost měly velmi světlé medy a největší podíl žluté barvy medy světlé. Nejvyšších hodnot absorbance dosahovaly tmavé medy. V barevném prostoru CIE L* a* b* měly největší podíl červené barvy. Hodnocením barvy medu v UV/VIS nelze porušení medu prokázat vždy jednoznačně, ale existují znaky, podle kterých lze med označit za podezřelý. Analýzou v NIR spektru lze porušení medu prokázat pomocí diskriminační analýzy. The aim of the thesis on "Evaluation of the color of honey" was to determine why the instrument can not Lovibond Honey Colorpod 440110 to evaluate color of all types of honey and compare results of with spectrophotometric measurement methods. The work is divided into theoretical and practical part. The theoretical part is dedicated to honey, its composition and methods of evaluating color. The practical part describes the results obtained instrument Lovibond Honey Colorpod -- 440110, spectrophotometers Konica Minolta -- 3500d a FT -- NIR Antaris. In UV/VIS region not been demonstrated reason of errors of photometer. Maximum lightness had a very light honeys and the largest share of yellow had light honey. The highest values of absorbance attain dark honeys. In color space CIE L* a* b* had the largest share of red. Evaluation of the color of honey in the UV/VIS can not prove adulteration of honey always unambiguously, but there are signs by which honey can be described as suspicious. By analyzing the NIR spectrum is falsification of honey demonstrated using discriminant analysis. Klíčová slova: barva; CIE L* a* b*; falšování; med; NIR; porušování; spektrofotometrie; UV/VIS Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Hodnocení barvy medu

Cílem diplomové práce na téma "Hodnocení barvy medu" bylo zjistit, proč nedokáže přístroj Lovibond Honey Colorpod -- 440110 hodnotit barvu u všech typů medu a porovnat výsledky měření se ...

Černá, Eva
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Možnosti snížení výskytu patogenů rodu Fusarium v obilninách a kukuřici
Břenková, Vendula
2015 - český
Rostlinní patogeni jsou významní činitelé, kteří ovlivňují kvalitu zemědělské pro-dukce, výnosy sklizené úrody a její zdravotní stav. Téma diplomové práce pojednává o možnostech snížení výskytu patogenů rodu Fusarium. Hodnocena byla data z polního pokusu v Pohořelicích roku 2014. Pole byla ošetřena pomocnou půdní látkou na bázi mikroorganismů. U náhodně vybraných vzorků kukuřice byl zjištěn obsah Fusarium mykotoxinů deoxynivanolu a zearalenonu. Maximální obsah těchto mykotoxinů pro nezpracované obilniny je limitován nařízením Komise (ES) č. 1881/2006. Z analyzova-ných vzorků na obsah DON vyhověly všechny vzorky kukuřice. Na obsah ZEA vyhověl jen jeden. Výnos ošetřených variant pokusu se nelišil od variant neošetřených. Výsledky ukazují, že vliv pomocné půdní látky na rozvoj patogenů rodu Fusarium a tvorbu myko-toxinů není příliš vysoký. V případě dosažení lepších výsledků, by bylo zapotřebí poku-su věnovat více pokusných ročníků a lokalit. Plant pathogens are important agents which can influence the quality, yield and health status of agricultural production. The aim of diploma thesis was to evaluate pos-sibilities of the reduction of Fusarium species occurrence in maize. The data from field experiments in Pohořelice were evaluated in 2014. The fields were treated by ancillary soil preparation on microbiological base. The content of Fusarium mycotoxins de-oxynivalenol and zearalenon was determined in randomly selected maize plants. The maximum content of these mycotoxins is limited by commission regulation (EC) No 1881/2006. All analysed maize samples were determined over the limit for deoxyniva-lenol. Only one sample was under the limit for zearalenon. The yield of treated variants was not different in comparison with untreated ones. The results indicate there was no effect of treatment on Fusarium species development and mycotoxins content. These results are only preliminary, experiment should be replied in different years and locali-ties. Klíčová slova: biologická ochrana; kukuřice Fusarium spp..; mykotoxiny Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Možnosti snížení výskytu patogenů rodu Fusarium v obilninách a kukuřici

Rostlinní patogeni jsou významní činitelé, kteří ovlivňují kvalitu zemědělské pro-dukce, výnosy sklizené úrody a její zdravotní stav. Téma diplomové práce pojednává o možnostech snížení výskytu ...

Břenková, Vendula
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Úprava a zpracování vína pro další nápojové aplikace
Zelenka, Martin
2015 - český
Bakalářská práce se zabývá možnostmi úpravy a zpracování vína s následnou aplikací pro výrobu aromatických vín a pro výrobu lihovin na bázi vína. Stěžejním prvkem jsou teoretické znalosti chemického složení vína s jeho praktickým patentovým zpracováním až do podoby produktů uveditelných na spotřebitelský trh. Součástí bakalářské práce jsou senzorické, analytické a legislativní opory a jejich vyhodnocení v grafické i tabelární podobě. This bachelor thesis deals with the possibilities of a treatment and processing of wine with a subsequent application for the aromatic wine production and spirits production based on wine. A key element is the theoretical knowledge of the chemical composition of wine and its practical patent processing up to form of the product which can be introduced into the consumer market. A part of the bachelor thesis is sensory, analytical and legislative support and its evaluation in a graphic tabular form. Klíčová slova: analýza; legislativa; lihoviny; norma; senzorika; úprava; víno; vyhodnocení; zpracování Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Úprava a zpracování vína pro další nápojové aplikace

Bakalářská práce se zabývá možnostmi úpravy a zpracování vína s následnou aplikací pro výrobu aromatických vín a pro výrobu lihovin na bázi vína. Stěžejním prvkem jsou teoretické znalosti chemického ...

Zelenka, Martin
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Stav ekologického zemědělství v Pardubickém kraji
Josková, Marie
2015 - český
Bakalářská práce s názvem Stav ekologického zemědělství v Pardubickém kraji je zaměřena na analýzu stavu ekologického zemědělství v Pardubickém kraji. V teoretické části jsou definovány pojmy vztahující se k ekologickému zemědělství, popsán je jeho vznik a vývoj zejména v České republice, principy a zásady, legislativa, kontrola a certifikace, značení bioprodukce a současný stav v České republice a stručně také ve světě. Praktická část obsahuje z veřejně dostupných zdrojů Ministerstva zemědělství zpracovaný stav ekologického zemědělství v Pardubickém kraji z hlediska počtu subjektů, výměry půdy a produkce a také analýzu povědomí obyvatel Hlinska a Chrudimi o ekologickém zemědělství a biopotravinách, která byla získána formou dotazníkového šetření. Bachelor thesis entitled Situation of organic farming in Pardubice region is focused on analyzing the situation of organic farming in the Pardubice region. The teoretical part defines terms related to organic farming, describes its formation and development particularly in the Czech Republic, its principles and polices, legilation, inspection and certification, marking bioproduction and the current situation in the Czech republic and briefly also in the world. The practical part contains from publicly available sources of the Ministry of Agriculture processed state of organic farming in the Pardubice region in terms of numbers of subjects, acreage and production and also analyzed public awareness of organic farming and organic food in Hlinsko and Chrudim, which was obtained by questionnaire. Klíčová slova: biopotraviny; dotazníkové šetření; ekologické zemědělství; Pardubický kraj Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Stav ekologického zemědělství v Pardubickém kraji

Bakalářská práce s názvem Stav ekologického zemědělství v Pardubickém kraji je zaměřena na analýzu stavu ekologického zemědělství v Pardubickém kraji. V teoretické části jsou definovány pojmy ...

Josková, Marie
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Virové patogeny hrachu a jejich přenos semenem
Buriánková, Zuzana
2015 - český
Diplomová práce se zabývá virovými patogeny hrachu a jejich přenosem semenem. Obsahuje charakteristiku viru semenem přenosné mozaiky hrachu (Pea seed-borne mosaic virus, PSbMV) a viru výrůstkové mozaiky hrachu (Pea enation mosaic virus, PEMV), popisuje mechanismus přenosu virových patogenů semenem, metody detekce virů v semeni a rezistenci hrachu k oběma virům. V experimentální části byla testována různá stádia vývoje tří vybraných novošlechtění (SM 247, 1019/12 a 1011/12) na výskyt PSbMV metodou DAS-ELISA. Cílem experimentu bylo určit vývojovou fázi hrachu k relevantnímu stanovení přenosu PSbMV na rostliny hrachu. Po vyhodnocení se dospělo k závěru, že touto vývojovou fází jsou embrya, případně jednotýdenní rostliny. Dále byly testovány vybrané linie hrachu na rezistenci k PEMV. Na základě tohoto experimentu byly získány populace hrachu rezistentní k tomuto viru. This thesis deals with viral pathogens of pea and its seed transmission. It describes characteristic of pea seed-borne mosaic virus (PSbMV) and Pea enation mosaic virus (PEMV), mechanism of seed transmission, methods for detection viruses in seeds and pea resistence to both of viruses. In the experimental part was tested different stages of development of three breeding on new varietes (SM 247, 1019/12 and 1011/12) for presence PSbMV by DAS-ELISA. The aim of the experiment was to determine the developmental stage of pea relevant to determine the transmission PSbMV on pea plants. After the evaluation, it was concluded that this developmental stage is the embryo or one week plant. Furthermore, the selected lines of pea were tested for resistance to PEMV. On the basis of this experiment were obtained pea populations resistant to this virus. Klíčová slova: DAS-ELISA; detekce; PEMV; PSbMV; rezistence; virus semenem přenosné mozaiky hrachu; virus výrůstkové mozaiky hrachu Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Virové patogeny hrachu a jejich přenos semenem

Diplomová práce se zabývá virovými patogeny hrachu a jejich přenosem semenem. Obsahuje charakteristiku viru semenem přenosné mozaiky hrachu (Pea seed-borne mosaic virus, PSbMV) a viru výrůstkové ...

Buriánková, Zuzana
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Procesní řízení v odvětví technického poradenství pro loďařství
Ambrožová, Markéta
2014 - český
Tato diplomová práce se zabývá ekonomickými subjekty působícími v oblasti poskytování služeb technických poradců pro loďařství. Cílem této práce je optimalizace hlavních procesů a vytvoření procesní mapy z těchto procesů na základě výzkumu. Dalšími výstupy jsou pak návrh datové struktury podporující hlavní procesy a nastavení měření procesů pomocí určení KPI (Key Performance Indicators). To vše za pomoci vhodných modelovacích programů a modelů využívaných v procesním řízení. This diploma thesis deals with economic subjects involved in providing services of technical advisors for shipbuilding. The aim of this work is an optimization of the main processes and creation of a process map based on these processes on research basis. Next outcomes are design of a data structure which supports the main processes and process measurement setup by identifying KPI (Key Performance Indicators). All this will be done with using appropriate modelling programs and models exploited in process management. Klíčová slova: diagram aktivit; proces; procesní řízení Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Procesní řízení v odvětví technického poradenství pro loďařství

Tato diplomová práce se zabývá ekonomickými subjekty působícími v oblasti poskytování služeb technických poradců pro loďařství. Cílem této práce je optimalizace hlavních procesů a vytvoření procesní ...

Ambrožová, Markéta
Mendelova univerzita v Brně, 2014

Systém vzdělávání zaměstnanců
Michlíková, Jana
2014 - český
Práce je zaměřena na systém vzdělávání zaměstnanců, které má vliv na výsledky společnosti. Cílem diplomové práce je vyhodnocení systému vzdělávání ve sledovaném podniku a v případě zjištěných nedostatků navrhnout doporučení ke zlepšení situace v této oblasti. Teoretická část obsahuje přehled základních pojmů v oblasti podnikového vzdělávání souvisejících s jeho plánováním, realizací a vyhodnocením. Výsledková část se věnuje analýze současného stavu vzdělávání ve vybraném podniku, kde je provedeno dotazníkové šetření zaměstnanců. Na základě výstupu tohoto šetření jsou doporučeny další možné činnosti, které přispějí k rozvoji vzdělávání zaměstnanců v podniku. Thesis is focused on employee education system, which has an effect on company results. The aim of the thesis is the evaluation of the educational system in the monitored company and in case of identified deficiencies to propose recommendations for improvement of the situation in this area. The theoretical part gives an overview of basic concepts in the area corporate education related to its planning, implementation and evaluation. Final section is devoted to analysis of the current state of education in the selected company, where is carried out a questionnaire survey of employees. Based on the output of this survey are recommended other possible activities that can contribute to the development of education of employees in the company. Klíčová slova: fáze podnikového vzdělávání; školení pracovníků; vzdělávání zaměstnanců Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Systém vzdělávání zaměstnanců

Práce je zaměřena na systém vzdělávání zaměstnanců, které má vliv na výsledky společnosti. Cílem diplomové práce je vyhodnocení systému vzdělávání ve sledovaném podniku a v případě zjištěných ...

Michlíková, Jana
Mendelova univerzita v Brně, 2014

Ekologické zemědělství v kraji Vysočina - analýza stavu rostlinné produkce
Tlačbaba, Jiří
2014 - český
V diplomové práci je zpracován přehled ekologického zemědělství v kraji Vysočina se zaměřením především na aktuální stav ekologické rostlinné produkce a analýza oblastí, které jsou při provozování ekologické rostlinné produkce z pohledu vstupů nejvíce problémové. V první části jsou zpracovány údaje o počtu subjektů, výměr zemědělské půdy a nejčastěji pěstovaných plodin v ekologickém zemědělství v kraji Vysočina z registrů ekologických podnikatelů na webu Ministerstva zemědělství. Tyto údaje jsou následně porovnány s údaji z ostatních krajů v ČR. Druhá část práce je zaměřena na vyhodnocení oblastí, které jsou z hlediska provozu ekologické rostlinné produkce nejproblematičtější. Údaje pro tuto část práce byly zjištěny průzkumem pomocí dotazníkového šetření. In this diploma thesis is elaborated the overview of organic farming in the Vysočina region, focusing primarily on the current state of the organic crop production and analysis of areas that are in operation organic crop production inputs in terms of the most problematic. The first part presents information about number of subjects, area of agricultural land and most often cultivated crops in organic farming in the region of Vysočina from registers of environmental entrepreneurs on the site of the Ministry of Agriculture. These data are then compared with data from other regions in the country. The second part is focused on the evaluation of areas that are in terms of the operation of the organic plant production the most problematic. Data for this part of the thesis were determined by questionnaire. Klíčová slova: ekologické zemědělství; problémové oblasti v ekologické rostlinné produkci; stav ekologické rostlinné produkce v kraji Vysočina Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Ekologické zemědělství v kraji Vysočina - analýza stavu rostlinné produkce

V diplomové práci je zpracován přehled ekologického zemědělství v kraji Vysočina se zaměřením především na aktuální stav ekologické rostlinné produkce a analýza oblastí, které jsou při provozování ...

Tlačbaba, Jiří
Mendelova univerzita v Brně, 2014

Charakteristika podnikatelských aktivit vybraného subjektu podnikajícího v režimu ekologického zemědělství (SONNENTOR s.r.o.)
Opluštilová, Eliška
2014 - český
První část bakalářské práce popisuje obor ekologického zemědělství. Zahrnuje jeho definici, historii, vývoj v České republice, pojmy ekologického zemědělství, principy a cíle, platnou legislativu a značení. V druhé části jsem se zaměřila na stav ekologického zemědělství v Jihomoravském kraji a dále charakterizovala podnikatelské aktivity společnosti Sonnentor, s. r. o. a zpracovala SWOT analýzu. The first part of the thesis describes the scope of organic agriculture. Includes its definition, history, and development in the Czech Republic, the concepts of organic farming principles and objectives, legislation and signage. In the second part I will focus on the status of organic agriculture in the South Moravian region and characterized the entrepreneurial activities of the company Sonnentor, s. r. o. and I processed SWOT analysis. Klíčová slova: ekologické zemědělství; Sonnentor; s. r. o..; SWOT analýza Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Charakteristika podnikatelských aktivit vybraného subjektu podnikajícího v režimu ekologického zemědělství (SONNENTOR s.r.o.)

První část bakalářské práce popisuje obor ekologického zemědělství. Zahrnuje jeho definici, historii, vývoj v České republice, pojmy ekologického zemědělství, principy a cíle, platnou legislativu a ...

Opluštilová, Eliška
Mendelova univerzita v Brně, 2014

Technologický postup výroby hnědého syrovátkového sýru a sledování vlivu teploty na konzistenci
Boucník, Miroslav
2014 - český
Obsahem diplomové práce bylo pojednání o technologickém postupu výroby hnědého syrovátkového sýra a sledování vlivu teploty na konzistenci. Při výrobě sýra byla použita kozí syrovátka z farmy Šošůvka. Syrovátka je zředěný roztok laktózy, proteinů, tuku, solí a vitaminů rozpustných ve vodě. Hlavní složkou syrovátky je laktóza, která tvoří 70 -- 80 % z celkové sušiny. Další významnou složkou syrovátky jsou syrovátkové bílkoviny, které jsou přirozenou součástí mléka. Produktem odpařování je sýr tzv. Mysost či Geitost z kravské a kozí syrovátky v určitém objemovém poměru. Hotový sýr vypadá jako kostka mýdla, je polotvrdý a karamelově zbarvený. The content of this thesis was discussion of the technological process of production of brown whey cheese and monitoring the impact of temperature on consistency. In the production of cheese whey was used goat farm Šošůvka. Whey is a dilute solution of lactose, proteins, fat, salt, and water-soluble vitamins. The main component of the whey lactose, which constitutes 70 -- 80% of the total solids. Another major component of whey is whey protein, which are a natural part of milk. The product of evaporation of whey cheese is called Mysost or Geitost from cow and goat whey in a certain volume ratio. The finished cheese looks like a bar of soap is a semi -- hard caramel colored Klíčová slova: geitost; laktóza; mysost; syrovátka; syrovátkový sýr Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Technologický postup výroby hnědého syrovátkového sýru a sledování vlivu teploty na konzistenci

Obsahem diplomové práce bylo pojednání o technologickém postupu výroby hnědého syrovátkového sýra a sledování vlivu teploty na konzistenci. Při výrobě sýra byla použita kozí syrovátka z farmy Šošůvka. ...

Boucník, Miroslav
Mendelova univerzita v Brně, 2014

O službě

NUŠL poskytuje centrální přístup k informacím o šedé literatuře vznikající v ČR v oblastech vědy, výzkumu a vzdělávání. Více informací o šedé literatuře a NUŠL najdete na webu služby.

Vaše náměty a připomínky posílejte na email nusl@techlib.cz

Provozovatel

http://www.techlib.cz

Facebook

Zahraniční báze