Počet nalezených dokumentů: 3455
Publikováno od do

Změna barvy povrchu modifikovaného dubového dřeva působením umělého slunečního záření
Rozboril, Tadeáš
2015 - český
Tato práce, prováděná formou experimentu, se zabývá změnou barvy povrchu modifikovaného dubového dřeva za působení umělého slunečního záření. Současně hodnotí i vliv použité modifikace na změnu původní barvy dřeva dubu. Pro experiment byly použity modifikace dřeva dubu čpavkováním a nanočásticemi železa. Oběma modifikacemi bylo dosaženo ztmavnutí povrchu. Změna barvy způsobená umělým slunečním zářením byla měřena na modifikovaných vzorcích a zároveň na přírodním a subfosilním dubu. Během suchého režimu došlo k tmavnutí přírodního dubu a ke světlání ostatních skupin. Mokrým režimem došlo k zesvětlení všech exponovaných sad, nejméně však dubu modifikovaného nanočásticemi železa. This bachelor thesis conducted as an experiment is concerned by the color change of modified oak wood surface affected by artificial sun light. Part of the thesis is also focused on influence of chosen modification to the color change of oak wood surface. Samples of oak wood for experiment were modified by ammonia and by iron nanoparticles. Both modifications darken the surface of samples. Color change by the artificial sun light was measured on modified oak samples, also on subfossil and natural oak wood. The dry regime caused darkening of untreated oak, and whitening of all other samples. The wet regime caused whitening of all samples, however smallest color change was measured on samples modified by nano-iron. Klíčová slova: čpavkování; dub; modifikace; nanočástice; UV záření; změna barvy Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Změna barvy povrchu modifikovaného dubového dřeva působením umělého slunečního záření

Tato práce, prováděná formou experimentu, se zabývá změnou barvy povrchu modifikovaného dubového dřeva za působení umělého slunečního záření. Současně hodnotí i vliv použité modifikace na změnu ...

Rozboril, Tadeáš
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Vliv vybraných faktorů na výnos, zdravotní stav a kvalitu zeleniny
Koudela, Martin
2015 - český
Klíčová slova: zelenina; agroekologické faktory; výživa; osevní postupy Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Vliv vybraných faktorů na výnos, zdravotní stav a kvalitu zeleniny

Koudela, Martin
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Vliv různého zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování cukrovky
Dehner, David
2015 - český
Vliv různého zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování cukrové řepy pěstované po třech předplodinách (jarním ječmeni, ozimé pšenici a kukuřici na siláž) byl sledován v dlouhodobém stacionárním polním pokusu vedeném v letech 1993-2014 na hlinité černozemní půdě v řepařské výrobní oblasti. Hodnoceny byly vždy čtyři varianty zpracování půdy (1. var. -- orba na 0,28 m, 2. var. -- orba na 0,22 m + kypření na 0,40 -- 0,45 m, 3. var. -- orba na 0,28 m + setí do vymrzající meziplodiny a 4. var. -- orba na 0,22 m + setí do vymrzající meziplodiny). Výsledky sledování vlivu variantních způsobů zpracování půdy k cukrovce pěstované po třech předplodinách na výnosy, cukernatost a ekonomiku pěstování celkově ukazují na vhodnost (z hlediska produkce i ekonomiky) použití technologie zpracování půdy s výsevy cukrovky do vymrzající meziplodiny. Jako nejméně vhodné se v daných sušších a teplejších stanovištních podmínkách projevuje hlubší zpracování půdy kypřením na 0,40 - 0,45 m, Nejlepší předplodinou pro cukrovku zde byla ozimá pšenice, nejméně vhodnou předplodinou byla kukuřice na siláž. The effect of different soil tillage on yields and economy growing of sugar beet grown after three forecrops (spring barley, winter wheat and silage maize) was studied in a long-term stationary field experiment conducted in the years 1993-2014 on loamy chernozem soil in sugar beet producing area. Four variants of soil tillage (1. variant -- plowing at 0.28 m, 2. variant - plowing at 0.22 m + loosening at 0.40 to 0.45 m, 3. variant - plowing at 0.28 m + freezable crop sowing and 4. variant - plowing to 0.22 m + freezable crop sowing) were evaluated. Observed results of impact of alternative soil tillage methods on the sugar beet grown after three forecrops on yields, sugar content and economy generally indicate suitability (from the point of production and economy) of the tillage technology with sowing of sugar beet into freezable crop. At least appropriate, in the given drier and warmer site conditions, was reflected deeper soil loosening to 0.40 - 0.45 m. The best forecrop for sugar beet was winter wheat, the least suitable forecrop was silage corn. Klíčová slova: cukernatost; cukrovka; ekonomika pěstování; výnos; zpracování půdy Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Vliv různého zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování cukrovky

Vliv různého zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování cukrové řepy pěstované po třech předplodinách (jarním ječmeni, ozimé pšenici a kukuřici na siláž) byl sledován v dlouhodobém stacionárním ...

Dehner, David
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Vliv různého zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování ozimé pšenice
Langerová, Sylvie
2015 - český
Cílem diplomové práce bylo zpracování rozboru pěstování pšenice v České republice a vyhodnocení vlivu variantních způsobů zpracování půdy k ozimé pšenici pěstované po třech předplodinách (vojtěšce, kukuřici na siláž a hrachu) na výnosy a ekonomiku pěstování. Sledování probíhalo v letech 1989-2014 v rámci dlouhodobého stacionárního polního pokusu vedeného na hlinité černozemní půdě v řepařské výrobní oblasti (v Ivanovicích na Hané). Po všech třech předplodinách byly zařazeny čtyři varianty zpracování půdy: orba na 0,22 m, orba na 0,15 m, přímé setí, kypření na hloubku 0,10 m. Nejvyšší výnosy ozimé pšenice byly zaznamenány při jejím pěstování po hrachu, následně po kukuřici na siláž a nejnižší po vojtěšce. Vliv různého zpracování půdy na výnosy ozimé pšenice byl statisticky neprůkazný. Nejvyšší průměrný výnos ozimé pšenice byl zaznamenán po orbě na 0,15 m, následně po orbě na 0,22 m, přímém setí a nejnižšího výnosu dosahovala ozimá pšenice po kypření půdy na 0,10 m. Při ekonomickém hodnocení byly po všech třech předplodinách vypočteny vyšší příspěvky na úhradu u minimalizačních variant zpracování půdy (varianta 3 a 4) a nižší u variant s orbou (varianta 1 a 2). V průměru byly zaznamenány nejvyšší příspěvky na úhradu při pěstování ozimé pšenice po hrachu a nejnižší po vojtěšce. Výsledky celkově ukazují na možnosti snížení intenzity zpracování půdy k ozimé pšenici pěstované na černozemní půdě v řepařské výrobní oblasti. The aim of this diploma thesis was to elaborate on the analysis of wheat growing in the Czech Republic and to evaluate the influence of variant methods of soil processing winter wheat crops (that are grown after three forecrops: alfalfa, corn for silage and pea plants) on winter wheat yield and economics of growing it. Monitoring was done during the time period 1989-2014 using a longterm stationary field experiment that was conducted on clayish muck soil in a beet-growing region, (Ivanovice na Hané). After all three forecrops were planted, they were separated into four different methods of soil processing: ploughing on 0,22 m, ploughing on 0,15m, direct sowing, and loosening on depth of 0,10 m. The highest yield of winter wheat was achieved by growing it after pea crops, followed by corn for silage and the lowest yield was achieved after alfalfa. The influence of different soil processing on yield of winter wheat was statistically insignificant. The highest average yield of winter wheat was recorded after ploughing on 0,15 m, followed by ploughing on 0,22 m, and direct seeding. The lowest yield was achieved after soil loosening at a depth of 0,10 m. During the course of the experiment, the highest yield of winter wheat was recorded after the direct seeding into unprocessed soil after the pea plant forecrop. The lowest yield was recorded for direct seeding after alfalfa. In the calculation of the economic evaluation, after all three forecrops, the higher contribution to payment was made by the minimalization methods of soil processing (variants 3, 4) and lower by the methods of ploughing (variants 1, 2). On average, the highest contributions to payment were recorded as winter wheat growing after pea plants and the lowest contributions recorded after alfalfa plants. Overall, the results point to the possibility of reducing the intensity of soil processing for winter wheat grown on clayish muck soil in beet-growing region. Klíčová slova: ekonomika pěstování; ozimá pšenice; výnosy; zpracování půdy Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Vliv různého zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování ozimé pšenice

Cílem diplomové práce bylo zpracování rozboru pěstování pšenice v České republice a vyhodnocení vlivu variantních způsobů zpracování půdy k ozimé pšenici pěstované po třech předplodinách (vojtěšce, ...

Langerová, Sylvie
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Směsí pro výrobu bezlepkového chleba s přídavkem vlákniny
Suráková, Lenka
2015 - český
Cílem diplomové práce bylo navrhnout směsi pro výrobu bezlepkového chleba s přídavkem vlákniny. V rámci pekařského pokusu bylo navrženo 18 receptur. Byly upečeny dalamánky se dvěma typy hydroxypropylmethylcelulózy (HPMC) s přídavkem pšeničné vlákniny WF 200 a WF 600 a ovesné vlákniny HF 600 v množství 2 %, 5 % a 7 %. Posouzení kvality dalamánků zahrnovalo senzorické hodnocení, měření tvrdosti pomocí TIRA TESTU, měření objemu dalamánků, výpočet ztráty pečením a poměrového čísla. Výsledky všech hodnocení byly statisticky a graficky zpracovány. Jako nejvhodnější receptura byl vyhodnocen vzorek se 2 % pšeničné vlákniny s délkou vlákna 600 mikrometrů s použitím HPMC typ E a vzorek se 7 % pšeničné vlákniny s délkou vlákna 200 mikrometrů s použitím HPMC typ K. Tyto vzorky byly průkazně vyhodnoceny v senzorickém hodnocení jako nejlepší (p < 0,05). The aim of the thesis was to suggest mixtures for making of gluten-free bread with the addition fiber. Within the baker's experiment 18 recipes were suggested. Rolls were baked with two types of hydroxypropylmethylcellulose (HPMC) containing wheat fiber WF 200 and WF 600 and oat fiber HF 600 in an amount of 2 %, 5 % and 7 %. Quality assessment rolls included sensory evaluation, hardness measurements using TIRA TEST, measurement volume rolls, baking and calculate the loss ratio numbers. The results of the evaluation were statistically and graphically presented. The most suitable recipe was evaluated the recipe with a sample of 2 % wheat fibers with a fiber length of 600 micron using HPMC type E and sample was 7 % wheat fibers having a fiber length of 200 micron using HPMC type K. These samples were demonstrably evaluated as the best sensory evaluation (p < 0,05). Klíčová slova: bezlepkový chléb; celiakie; dietní vláknina; pekařský pokus; senzorická analýza Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Směsí pro výrobu bezlepkového chleba s přídavkem vlákniny

Cílem diplomové práce bylo navrhnout směsi pro výrobu bezlepkového chleba s přídavkem vlákniny. V rámci pekařského pokusu bylo navrženo 18 receptur. Byly upečeny dalamánky se dvěma typy ...

Suráková, Lenka
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Stav ekologického zemědělství ve vybraném regionu (Znojemsko)
Toufarová, Ivona
2015 - český
V bakalářské práci s názvem Stav ekologického zemědělství ve vybraném regionu (Znojemsko) je zpracován přehled o stavu ekologického zemědělství v okrese Znojmo a charakteristika dvou ekologických subjektů. V praktické části je z veřejně dostupných údajů zpracován detailní přehled hospodaření současných podnikatelských subjektů v okrese Znojmo. Zjištěné údaje o počtech a činnostech jednotlivých subjektů jsou následně porovnány s ostatními okresy Jihomoravského kraje. Další část práce uvádí cha-rakteristiku vybraných subjektů, mezníky jejich podnikání, součastné uplatnění a jejich přínos pro region. Šetření proběhlo formou rozhovoru. Zvolenými subjekty byly: farma Žerotice a firma Vinařství rodiny Špalkovy s.r.o. In the bachelor thesis "State of ecological agriculture in chosen district (Znojemsko)" is processed overview of ecological agriculture state in Znojmo district and characteristic of two ecological subjects. In the practical part of this thesis is, from public accessable sources, processed detailed overview of current enterprises in Znojmo district. Founded information about number of and bussines activities of these subjects are consequently compared with other districts of the South Moravian region. Next part of the thesis characterizes chosen subjects, boundary stones of their business, present use and their contribution to the region. Investigation was made by interviews. The chosen subjects were: Farm Zerotice and Wine-enterprise of Spalek family s. r. o. Klíčová slova: celková charakteristika subjektů regionu; ekologické zemědělství; farma Žerotice; okres Znojmo; Vinařství rodiny Špalkovy s.r.o.. Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Stav ekologického zemědělství ve vybraném regionu (Znojemsko)

V bakalářské práci s názvem Stav ekologického zemědělství ve vybraném regionu (Znojemsko) je zpracován přehled o stavu ekologického zemědělství v okrese Znojmo a charakteristika dvou ekologických ...

Toufarová, Ivona
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Analýza systému nakládání s odpady ve firmě OSMONT,s.r.o.
Homola, Lukáš
2015 - český
Diplomová práce je zaměřena na analýzu sytému nakládání s odpadem ve firmě OSMONT s.r.o. V práci jsou charakterizovány základní pojmy ve vztahu k platným právním a normativním předpisům v oblasti odpadového hospodářství. V rámci zadání diplomové práce je specifikován druh a složení odpadu v návaznosti na výrobní proces firmy. Práce se také zmiňuje o fungování a průběhu výrobního procesu v daném podnikatelském subjektu. Na základě provedené analýzy systému nakládání s odpadem a zjištěných skutečností bylo provedeno vyhodnocení stávajícího systému. V závěru byla navržena praktická doporučení pro změny a zlepšení stávajícího systému nakládání s odpadem ve firmě OSMONT, s.r.o. The diploma thesis is focused on OSMONT s.r.o.'s waste management system analysis. Basic terms related to valid legal and normative regulations in the area of waste management are characterised within the paper. Under the thesis assignment, waste type and composition is specified, reflecting the production process of the company. The paper also mentions operation and running specifics of production processes within the business entity. Based on the waste management analysis, an evaluation of the current system was conducted. In conclusion, practical recommendations for changes and improvement of the current waste disposal system in OSMONT s.r.o. were proposed. Klíčová slova: enviromentalistika; komunální odpad; nakládání s odpady; nebezpečný odpad; odpadové hospodářství; produkce odpadů; průmyslový odpad; udržitelná spotřeba Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Analýza systému nakládání s odpady ve firmě OSMONT,s.r.o.

Diplomová práce je zaměřena na analýzu sytému nakládání s odpadem ve firmě OSMONT s.r.o. V práci jsou charakterizovány základní pojmy ve vztahu k platným právním a normativním předpisům v oblasti ...

Homola, Lukáš
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Ekonomika pěstování olejnin v České republice
Vrtílek, Petr
2015 - český
Diplomová práce se zabývá ekonomikou pěstování olejnin. Charakterizuje a analyzuje vývoj produkce, využití, význam a v neposlední řadě ekonomickou stránku pěstování olejnin především v České republice. V teoretické části byl zpracován přehled vývoje produkce a výměry vybraných důležitých olejnin ve světě, v EU a ČR, dále význam a využití olejnin pro potravinářské a technické (nepotravinářské) účely. Zpracován byl rozbor problematiky pěstování nejrozšířenějších olejnin v ČR - řepky olejné a slunečnice roční. Vlastní práce se zaměřuje na porovnání pěstebních technologií a ekonomiky pěstování řepky olejné a slunečnice roční ve dvou zemědělských podnicích (AGRO Brno - Tuřany, a. s. a AGRIA, a. s. Nížkovice) hospodařících v kukuřičné a řepařské výrobní oblasti. This thesis deals with the economics of oilseed crops. Characterizes and analyzes the development of the production, use, importance and last but not least the economic aspects of oilseed crops mainly in the Czech Republic. In the theoretical part was made a survey of the development and production of selected major oilseeds acreage in the world, in the EU and the Czech Republic, as well as the importance and use of oil for food and technical (non-food). Was processed by with the issue of growing the most widely used oil in the Czech Republic - oilseed rape and sunflower. Own work is focused on comparing silvicultural technologies and economies growing oilseed rape and sunflower in two agricultural holdings (AGRO Brno - Tuřany, a. s a AGRIA, a. s. Nížkovice) farming in maize and sugar beet growing region. Klíčová slova: ekonomika; olejniny; pěstování; využití; význam Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Ekonomika pěstování olejnin v České republice

Diplomová práce se zabývá ekonomikou pěstování olejnin. Charakterizuje a analyzuje vývoj produkce, využití, význam a v neposlední řadě ekonomickou stránku pěstování olejnin především v České ...

Vrtílek, Petr
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Ověření vlastností nátěrových hmot v rohových spojích okenních rámů
Hadačová, Jana
2015 - český
Klíčová slova: kvalita povrchu; nátěrová hmota; okno Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Ověření vlastností nátěrových hmot v rohových spojích okenních rámů

Hadačová, Jana
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Vnitropodniková komunikace ve vybrané firmě
Davidová, Petra
2015 - český
Tato bakalářská práce pojednává o problematice vnitrofiremní komunikace, především se zaměřuje na její praktickou aplikaci v konkrétním podniku. Hlavním cílem práce je provést analýzu komunikačního prostředí firmy a vyvodit v praxi využitelné závěry a doporučení, které by vedly ke zvýšení efektivity interní komunikace. V teoretické části jsou představeny základní pojmy spojené s komunikací obecně, především pak s komunikací interní. Práce poskytuje přehled o funkcích, cílech či nástrojích komunikace v podniku. Nedílnou součástí je vymezení základních předpokladů efektivní komunikace a na druhé straně konfliktů vzniklých v důsledku neefektivní komunikace. Praktická část obsahuje charakteristiku konkrétní firmy. Dále je provedena analýza vnitropodnikové komunikace v dané firmě, založená na dotazníkovém šetření. Výsledkem je vyhodnocení nastavené komunikace a nastínění možných návrhů a doporučení vedoucích k efektivnější interní komunikaci. This thesis deals with the problems of internal communication of a company, especially focusing on its practical application in the particular company. The main aim is to analyse the communication environment and finally to draw practical conclusions and useful recommendations that would increase the efficiency of internal communication. The theoretical part presents the basic terms connected with communication in general, especially with internal communication. It offers an overview of the functions, goals and communication tools in the company. An inseparable part is the definition of the basic preconditions of effective communication and on the other hand conflicts caused by ineffective communication. The practical part contains the characteristic of a specific company. Furthermore, there is made an analysis of internal communication in the company which is based on a survey. Its result is an evaluation of local communication and a sketch of possible proposals and recommendations leading to more effective internal communication. Klíčová slova: efektivní vnitropodniková komunikace; funkce; cíle; formy a nástroje vnitrofiremní komunikace; komunikace Dostupné registrovaným uživatelům v knihovně Mendelovy univerzity v Brně.
Vnitropodniková komunikace ve vybrané firmě

Tato bakalářská práce pojednává o problematice vnitrofiremní komunikace, především se zaměřuje na její praktickou aplikaci v konkrétním podniku. Hlavním cílem práce je provést analýzu komunikačního ...

Davidová, Petra
Mendelova univerzita v Brně, 2015

O službě

NUŠL poskytuje centrální přístup k informacím o šedé literatuře vznikající v ČR v oblastech vědy, výzkumu a vzdělávání. Více informací o šedé literatuře a NUŠL najdete na webu služby.

Vaše náměty a připomínky posílejte na email nusl@techlib.cz

Provozovatel

http://www.techlib.cz

Facebook

Zahraniční báze